Vegan oldum, ailem anlamıyor

Vegan olmaya karar verdim, tamamen sağlık için ama annem ve babam ‘ne o moda mı uyuyorsun?’ gibisinden laflar ediyor. Yemekte sürekli börek, et falan önüme koyuyorlar, yemeyince surat asıyorlar. Ne yapsam, niyetimden mi vazgeçeyim yoksa onları ikna edecek bi yol bulabilir miyim? Aynı durumları yaşayan var mı, nasıl baş ettiniz?

7 Yanıt

7

ben de aileme vegan olacağımı söyledim, onlar da ‘bu kadar eti sevip nasıl yapacaksın?’ diye dalga geçti sürekli. Başta hiç anlamıyorlar, sonra bir iki güzel yemek yapıp sununca fikirleri yumuşuyor. Biraz zamana bırak ama kendi kararlılığını da göster.

Birinin beslenme tarzını değiştirmesi genelde çevrede dirençle karşılanır. Aile içinde bunu kabul ettirmenin yolu, sağlığa faydalarını ve mantığını doğru anlatabilmek. Ama sindirim sorunları ya da eksikler olmaması için bir diyetisyenle konuşmadan adım atma derim, dengeli vegan beslenmek kolay değil.

Sizden sonra biraz daha düşündüm, olayı aşırı kişiselleştirip hırslanıyormuşum galiba. Bugün anneme salata yaptım ve bir tabak onla yedim, biraz daha konuşma fırsatı bulduk. Tam alışmadı ama daha sakin geçti. Sorun sadece yemek değil gibi ya.

Yalnız sağlık için veganım deyip o kadar kesin tutum almak doğru mu sence? Daha esnek bir çözüm bulabilirsin belki. Yemeklerden tamamen vazgeçmesen ama alternatif seçenekler eklesen mesela? Hem bu kadar gerilime de gerek kalmazdı.

Bence onların yüzüne ‘moda mı uyuyorsun?’ falan demeleri sağlık konusundan dolayı değil. Annene kırgınlık yaratıyor olabilir senin yemeklerini beğenmemiş gibi davranman. Yani anneler genelde mutfaktaki emeğiyle övünür o yüzden bence senin bunu reddetmen dokunmuş olabilir

Ya şu aile dramalarını anlayabiliyorum da yani bildiğin yemek üzerinden savaşa dönen ev ortamları beni çok geriyor. Ben yurttayken vegan arkadaşlar o kadar rahat ki, ne yiyeceklerini kendileri seçiyor, kimse sorgulamıyor. Keşke sana da biraz alan bıraksalar.

Belki de öncelikli olarak ailenin seni anlamasını sağlamak yerine, sen onları anlamaya çalışarak başlayabilirsin. Onlar için bu değişim sadece bir beslenme alışkanlığı değişikliği değil, sanki seni kaybetmek gibi bir his olabilir. Acaba bu yeni kararının onların gözünde ne ifade ettiğini açıkça konuşmayı denedin mi?