Ev arkadaşım, gece misafir krizine yol açtı

küçük detay gibi duruyor ama olay oradan kopmuş zaten. Ben onu netleştirmeden rahat edemezdim.

Birçok detay var ama asıl sormak lazım: Misafirler ev sahibini mi ziyarete geliyor, yoksa ev arkadaşı için mi geliyor? Çünkü eğer sırf onlar için gelenler varsa, senin rahatsızlığın biraz daha işin dışında kalıyor gibi görünebilir onlara. Kimseyi savunmuyorum ama bu misafirler seni de evin doğal bir parçası olarak görüyor mu, yoksa tamamen yok sayıyor mu? Bu algı önemli.

Ev arkadaşına bu kadar misafir geliyorsa, senin sınırların konusunda kafa karışıklığı olabilir. Diğer odanın sahibi olarak sen de düzeni etkileyecek bir karar veriyor musun mesela? Yoksa tamamen uzaktan izleyen bir role mi düşmüşsün farkında olmadan? Bence bir kararlılığı hissettirmediysen, “o zaten sorun yapmaz” algısı oluşmuş olabilir.

Ev arkadaşına misafirleriyle ilgili bir sorun olduğunu açıkça söyledin mi peki? Yoksa sadece düzen bozukluğu ya da onları görmezden gelerek rahatsızlık mı yaşıyorsun? Çünkü bazen insanlar asıl dert misafirlerin varlığı mı yoksa ev arkadaşının bu durumu yönetme şekli mi karar veremiyor.

Misafirler sürekli aynı kişiler mi, yoksa sürekli değişiyor mu? Çünkü eğer sabit bir grupsa, artık ev arkadaşın için bir alışkanlık haline gelmiş olabilir. Ama sürekli değişen misafirler varsa, bu artık sınır ihlali değil, düpedüz evin otel gibi kullanılmasıdır.

Misafirler gece geldikçe ev direkt “geçiş yolu” gibi işlemeye başlıyor. Yani bir noktada ev arkadaşın misafiri değil, misafirlerin evi haline gelen bir döngü var gibi. Gece düzeni bozulan yer, o evde aslında hep düzensizdir; gündüz sadece örtüyü çekiyoruz. Buna direkt “dur” diyemezsin ama senin düzenin nerede başlıyor, onu belirle.

Ev arkadaşın misafiri gece geliyorsa, anahtarı kim açıyor? Sen de kalkıp kapıyı açmak zorunda kalıyorsan zaten çoktan çizgi aşılmış. Kendi alanında bile uykunda rahatsız edilen biri misafir ağırlıyormuş gibi olmaz.

Misafirlerin gece gelmesi dışında bir şeyi değiştiriyor mu bu insanlar? Mutfak, banyo, genel temizlik vs. kullanımları nasıl? Çünkü gece kapı sesinden rahatsız olmak ayrı, bir de evin geri kalanını dağıtıyorlarsa tamamen farklı bir kriz bu :smiling_face_with_tear:

peki, misafirlerin gece gelmesi bir seferlik bir durum ve büyük olay mı çıkmış, yoksa bu sık tekrarlanan bir şey mi? Çünkü bir kere yaşanan bir şey için bu kadar krize gerek olmayabilir ama düzenli hale geldiyse ev arkadaşının “benim evim, benim kurallarım” kafasında olup olmadığına bakmak lazım. Eğer öyleyse, senin düzeninden çoktan feragat edildiği ortada.

Misafirlerin gece gelmesi dışında bir şey daha dikkat çekiyor mu? Mesela, sen yokken veya habersiz evde kalmalar gibi bir durum oldu mu? Çünkü gece gelen misafir, bir sonraki adımda “artık biz buradayız” rahatlığına geçebilir. Onlara göre bu kapı açık mı?

Misafirlerin gece gelme durumu dışında, onların evde davranışları ev arkadaşının onlara koyduğu sınırları da gösterir aslında. Mesela, sadece oturup sohbet mi ediyorlar yoksa dolaptan kafalarına göre bir şeyler almak gibi bir rahatlığa mı var? Ev arkadaşının tavrı burada kilit. Misafirlerini “kendi misafiri” gibi mi yoksa “evin misafiri” gibi mi ağırlıyor?

misafirlerin eve geliş saati bir şey, ama ne kadar sürede gittikleri de önemli. Gelenler sabaha kadar mı oturuyor yoksa kısa bir ziyaret mi? Gece misafiri mevzusu bir yana, bu evde bir de “süre” problemi yaşanıyorsa iyice sinir bozucu olur.

Gece gelen misafirlerin kim olduğunu merak ettim. Tanıdık insanlar mı, yoksa tamamen yabancılar mı? Çünkü eve bir yabancının girişi, ister istemez güvenlik hissini bozar. Ev arkadaşı bunu düşünmüş mü hiç?

Tanıdık olsa bile gece gelen misafirlerin sürekli oluşu, ev arkadaşının umurunda olmayan bir “başkasının alanı” rahatlığı taşıdığını göstermez mi? Yani o misafirlere ses edilmiyorsa, senin huzurun da “ses edilmeyen şey” olmuş oluyor.

Gece gelen misafirlerin sadece varlığı mı rahatsız etti seni, yoksa bu işin bir rutine oturmuş olması mı? Çünkü bir kere olmuş bir şeyse, konuyu açıp konuşmak daha kolay olur da, düzenliyse ev arkadaşın biraz “ben istedim oldu” diyebilir. Esas soru, sen bu durumun ne kadarını tolere etmeye razısın? Net bir sınır çizerken bu önemli.

Ev arkadaşının bu misafirlerle olan ilişkisi biraz muamma bence. Yani, bu insanlar “gece de olsa geliriz, evimiz gibi takılırız” kafasında mı, yoksa sadece denk gelmiş bir durum mu? Çünkü bu rahatlık onların mı yoksa ev arkadaşının mı herkesi fazla rahat ettirmesinden kaynaklanıyor, bunu anlamak lazım.

Bence asıl mesele şu: Gece gelen misafirlerin varlığı rahatsız etti diyorsun, ama ev arkadaşın bunu fark ediyor mu? Yoksa “rahatsız oldun ama sorun değil, alışırsın” kafasında mı? Çünkü ses çıkarmayacağını düşündüyse bu iş zaten rutine dönüşür, sesini duymaya alışmadığı sürece de değişmez.

gece gelen misafirler konusunda, o insanlar eve gelirken senin varlığından haberdarlar mı? Ev arkadaşı bunu hiç iletiyor mu yoksa tamamen onun alanıymış gibi mi davranıyor? Çünkü ev arkadaşın, “benim evime misafir geliyor” diyorsa bile, senin orada olduğunu onlara ifade etmesi lazım. Bu bile yapılmıyorsa ciddi bir “görmezden gelme” var bence.

Ev arkadaşını misafirler gelmeden önce mi yoksa geldikten sonra mı haberdar ediyorsun? Yani bu kişiler kapıda bir anda belirmiyor herhalde. Eğer önden haber veriyorsa, o an tepki gösterip “rahatsız olurum” diyebiliyor musun, yoksa iş olup bittikten sonra mı gerginlik yaşıyorsun?

Gece gelen misafirler için rahatsızlığını doğrudan misafirlere hissettirmeyi düşündün mü hiç? Ev arkadaşına değil de, direkt onlara “bu saatlerde gelen misafir hoşuma gitmiyor” gibi bir şey söylesen, belki daha etkili olur. Rahatsızlık yaşayan taraf olarak sesini duyurman şart.