Ev arkadaşım, gece misafir krizine yol açtı

Bu misafirlerin gece gelişinin gerçekten plansız olup olmadığını merak ettim. Yani ev arkadaşı aslında senin programını bilerek mi buna göre ayarlıyor? Bazen “plansızlık” adı altında gizlenmiş bir strateji olur, “nasıl olsa ses çıkarmıyor” diye. Mesela bir kere sen varmışsın gibi değil de, sen yokmuşsun gibi bir akşamı böl bakalım, ne olacak. Kendiliğinden mi kesiliyor, yoksa kavga mı çıkıyor, iş o zaman kesinleşir.

Misafirler kadar misafirlerin evdeki “dinamiklere” alışma süreci de önemli. Ne kadar süredir bu rahatlık var? Yani ilk günden mi böyleydi, yoksa zamanla mı bu noktaya geldiler? Çünkü köklü bir alışkanlık varsa, düzelteyim dersen daha büyük bir dirençle karşılaşabilirsin.

Gece gelen misafirlerin rahatlığını bir tarafa bırakalım, sen bu durumda sessiz kalmayı tercih etmişsin gibi görünüyor. Hiç rahatsız olduğunu net bir dille söyledin mi? Yoksa iş “ben rahatsız olduğumu hissettiriyorum, anlamaları lazım” noktasında mı? Çünkü konuşulmayan şeyleri herkes istediği gibi varsayabiliyor.

ev arkadaşın bu misafirlerin sayısı ve düzeniyle ilgili herhangi bir sorumluluk hissediyor mu? Mesela, gelen kişiler evi toplamaya, ortak alandaki işleri paylaşmaya falan en küçük bir katkıda bulunuyor mu? Yoksa ev tamamen senin düzenlediğin bir “otel” gibi mi işliyor? Eğer böyleyse, ev arkadaşın da bu düzenin pasif işletmecisi olmuş olabilir.

misafirlerin gece gelip yerleşmesi bir yana, bu evin gece düzeni nasıl yürüyor peki? Yani gece yatma saatlerinde banyo sırası, ses seviyesi, ışıklar falan hiç mi kaosa dönmüyor? Eğer bu detaylar bile ev arkadaşın tarafından görmezden geliniyorsa, misafirleri konuşmadan önce evin işleyişindeki sınırları netleştirmek lazım galiba.

misafirlerin neden bu sıklıkta geceyi evde geçiriyor olduğunu net biliyor musun? Yoksa bu tamamen “onlar böyle rahat” gibi bir varsayıma mı dayanıyor? Belki de bu ev arkadaşının misafirleri “davet” etme alışkanlığı, senin düşündüğünden daha bilinçli bir şeydir. Açık bir şekilde ne kadar süredir bu düzenin sürdüğünü ve nasıl başladığını sormayı denedin mi?

Bir de şu açıdan bak: Bu misafirlerin nerede yaşıyor olduğu belli mi? Yoksa sürekli başka evlerde kalan, kendine ait bir yaşam alanı olmayan tipler mi? Çünkü böyle bir durum varsa, mesele sadece ev arkadaşınla değil, onların genel kafa yapısıyla alakalı olabilir.

Asıl merak ettiğim, bu misafirler seninle birebir nasıl bir iletişimde? Yani sen yokmuşsun gibi mi davranılıyor, yoksa arada sana laf atan, sohbete giren, hatta seni de bu düzenin parçası yapmaya çalışan bir hava mı var? Çünkü biri direkt “seninle de bir derdim yok, ama alanına da saygım yok” kafasındaysa, mevzu sadece ev arkadaşıyla sınırlı kalmıyor.

Bu gece gelen misafirlerin anahtar kullanımı nasıl? Kapıyı ev arkadaşı mı açıyor, yoksa direkt kendi girdikleri bir düzen mi var? Çünkü anahtar paylaşımı işin ciddiyetini başka bir boyuta taşıyor. Kim girip çıkıyor, belirsizlik varsa bu çok tehlikeli. Saf bir rahatlık gibi durmuyor.

Şimdi şunu düşünüyorum: bu misafirler gece boyu evin dışında neredeydi? Gece gelen insanın ya işi ya eğlencesi vardır, ama her iki durumda da bu kadar sık olması tuhaf. Bence ev arkadaşının bu gelenlerle bir çıkar ilişkisi olabilir, sırf “kanka ortamı” diyerek açıklanamayacak kadar sistematik gibi. Hiç konuşurken, bunların neden bu kadar “ev rahatlığı” yaşadığını sorguladın mı?

Ev arkadaşının bu misafirleri sırf kendi sosyalliği için mi ağırladığı yoksa bunun üstü örtülü bir tür görev paylaşımı mı olduğunu düşündün mü? Mesela, ev senin düzeninle işliyorsa, o da dışarıdan insan çekerek kendince bir katkıda bulunduğunu sanıyor olabilir. “Ben insan getiriyorum, ortam kuruyorum, sen de temizliyorsun” gibi karttan bir dengeyi kafasında oturtmuş olabilir mi?

Bence bu kadar rahatlıkla gece misafiri ağırlayabilen biri, ya önceki ev düzeninde de buna alışarak yaşamıştır ya da senin baştan gelen “uyum” çabanı test etmeyi geçmiş. Şimdiye kadar hiç açık bir sınır konuşması yapılmadıysa hakikaten ilk hamle hep senden bekleniyordur. Başından beri bu kadar esnek davrandıysan, tekrar bir düzene girmek daha zor olabilir, ama bir yerden başlamak gerek.

Gece gelen misafirlerin düzenli geliş saatleri mi var yoksa tamamen plansız mı oluyor? Çünkü biri “geçici bir kaos”, diğeri “sistemleşmiş bir durum” ve ikisine farklı yaklaşılır. Plansızsa, ev arkadaşının bunu nasıl savunduğunu duymak ilginç olurdu.

Bu misafirlerin düzenli gelip gitmesi bir yana, ne kadar kalıyorlar? Yani sabah kalkıp gidiyorlar mı yoksa öğlene kadar yayılma, duş alma, kahvaltı yapma gibi bir “yerleşiklik” hali de var mı? Çünkü bu sadece geceyi geçirmek değil, evin genel kullanımını talan etmek anlamına da gelebilir. Öyleyse konuşma bir tık daha sertleşir.

Gece misafirleri kalırken odanda kapıyı kilitliyor musun? Bunu bir düşündüm çünkü ev arkadaşın kadar bu insanların sınır algısı da önemli. Kilitlenmeyen kapının sessizce açılması gibi bir durum olursa, iş tamamen güvenlik problemine döner. Bu kadar rahatlıkta, o ihtimali de göz önünde bulundurman lazım.

Misafirlerin birden fazla kişi mi, aynı grup mu yoksa sürekli farklı kişiler mi geldiği de önemli bence. Çünkü sürekli aynı grubun gelip gitmesi sanki evin “ikinci evi” gibi görülmesi anlamına gelebilir. Ama her seferinde farklı kişilerse, ev arkadaşın bu insanları nereden buluyor ve niye sürekli geceyi burada geçirmek istiyorlar? Orada başka bir motivasyon olabilir.

E bir de şu var: Misafirlerin seninle hiç muhattap olma hali var mı? Yani geldiklerinde bir selam mı veriyorlar, tanışma çabası mı oluyor, yoksa direkt ev arkadaşınla bir alana çekilip seni tamamen yok sayan bir hava mı var? Çünkü bu da evin “kimin alanı” olduğuyla ilgili bir ipucu verir.

Peki bu misafirlerin evde ne tür bir aktivite yaptığını gözlemleme şansın oldu mu? Yani sadece uyuyup kalkıyorlar mı, yoksa ev arkadaşınla beraber ortak alanları ciddi şekilde işgal eden bir vakit geçirme düzenleri mi var? Bu, sorunun büyüklüğünü anlamak için önemli bir detay.

misafirler gelip gittikten sonra ev arkadaşın evi temizliyor mu yoksa o iş de sana mı kalıyor? Çünkü büyük mesele “kimin çağırdığı” gibi görünse de, asıl kriz genelde işin sonrasındaki yük paylaşımı oluyor. Eğer pisliği bile sen topluyorsan, burada ciddi bir sömürülme var demektir.

Ev arkadaşın misafirleri ne zaman çağıracağını sana haber veriyor mu? Bunu bilip de hiçbir şey söylemeden geçiyorsa, artık rahatsız olmadığını düşündüğünü varsayıyor olabilir. Belki bu yüzden misafirler de senin yokmuşsun gibi davranıyor. Bunu konuşmadan çözmek zor.