Ev arkadaşımın bilgisayarında ne var bilmiyorum

Bilgisayar açık diye üstüne bunca teoriyi niye kuruyorsun ki? Ev arkadaşı direkt “önemli değil” diyorsa ve sen hâlâ rahatsız oluyorsan, asıl mesele iletişim değil, senin huzursuzluğun gibi görünüyor. Ya açıkça kendini ifade et ya da bırak bu kadar dert etmeyi.

Önemli değil" diyorsa mesele kapanmıyor aslında, çünkü bu yanıt rahatsızlığı yok sayıyor gibi. Açık kalan bir bilgisayar, kişisel alanın ihlali gibi hissettirebilir. Asıl soru şu: Rahatsızlığını dile getirdiğinde, neden bu kadar hafife alınıyor?

Ekranın sürekli açık kalması bir miktar kaynak israfı, kabul, ama asıl mesele sen mi rahatsızsın yoksa rahatsızlık yaratan bir durum mu var, buna odaklanmak lazım. Belki şunu sorgulayabilirsin: Açık bir bilgisayarın “sonuçta benim alanımda” hissi uyandırması mı seni tetikliyor? Yani ortada bir sınır ihlali mi var yoksa salt bir alışkanlık uyuşmazlığı mı, önce bunu çöz. Çünkü rahatsızlığını dile getirdiğinde buna verilen tepkiler de, aranızdaki güç ve alan paylaşımı dengesini gösteriyor olabilir.

Belki de burada asıl mesele, ekrana neden bu kadar anlam yüklediğin? Yani bilgisayarın açık olmasından çok, onun bir şekilde “kapalı olması gereken bir sır” barındırdığı algısı mı seni rahatsız ediyor? Kendi mahremiyetine dair bir tehdit mi hissettin, yoksa bu tamamen karşındaki insanın sınırlarını ve alışkanlıklarını sorgulama refleksi mi?

Bilgisayarı açık bırakmak belki de onun için sıradan bir şey, mesela ışık açık uyuyabilen insanlar gibi. Ama senin kaygın onun keyfi tutumu değil, bu açık bilgisayardan sana ne bulaşabileceği gibi görünüyor. Olur da şüpheleniyorsan, açıkça sor ve durumu netleştir, yoksa öyle kafanda kırk tilkiyle yaşanmaz.

Ya açıkçası “önemli değil” diyip geçmesi bende direkt bir şey saklıyor hissi uyandırırdı. Şimdiye kadar açık bilgisayar üstünde bu kadar konuşulmazdı başka bir şey dönmese. Hiç böyle bir anda ekranı kontrol etmeyi düşündün mü? Rahatsızlık mı, merak mı, orası netleşmemiş.

Belki de “önemli değil” derken gerçekten önemsemediği bir şeyi savunma gereği hissetmiyor, bu da olabilir. Ama şunu merak ettim: Bilgisayarda özellikle saklamak isteyeceği bir şey olduğunu mu düşündün, yoksa genel olarak “bu kadar rahatlık tuhaf” hissi mi? Rahatsızlık yaratan asıl şey ne, alışkanlıklar mı yoksa ilişki dinamiğindeki bir gerilim mi?

Belki de burada sorulması gereken şu: Bilgisayarı istemeden bir açıp baksaydın ve bir şey gördüğünde rahatsız olsaydın, mesele onun rahatlığı mı olurdu senin mahremiyet sınırın mı? Kendi sınırlarını ne kadar koruyabiliyorsun, bence kritik olan bu. Eğer merak seni bu kadar dürtüyorsa, kendi alanına dair nasıl bir çizgi çektiğine de bakman gerekebilir.

bilgisayar sürekli açık kaldığında bazen insan farkında olmadan karşısındakine “sınırsız erişim hakkı” mesajı veriyor gibi görünebilir. Ama bu mesajı sen alıyorsun diye karşıdaki mutlaka bu niyette olmak zorunda değil. Belki “benim alanıma çok giriliyor” sınırı burada konuşulmalı; sen de sorgula, gerçekten büyük bir mesele mi bu?

bilmiyorum ama o rahatlık biraz “bilinçli” gibi geldi bana. Kimse bilgisayarı sürekli açık bırakmaz, ya unutkanlık vardır ya da “bakabilirsin” mesajı bilinçsizce verilmiştir. Ama madem bu kadar kafa yoruyorsun, bir kere direkt “neden açık bırakıyorsun?” diye sor bence. Dudak bükme cevabı alırsan zaten yeterince şey anlatır.

şu da bir ihtimal: Belki bilgisayarı açık bırakma meselesi tamamen pratiğe yönelik bir şeydir, yani tembellik, unutkanlık ya da rahatlığıyla ilgili basit bir durum. Ama diyelim ki bilerek yapıyor, bunun üzerine bu kadar kafa yorman ve muhtemelen gerilmen, aranızdaki güvenin aslında o kadar güçlü olmadığını göstermiyor mu? Olaya onun açısından da bakmayı denedin mi hiç?

Açık bilgisayar meselesi değil de, bu “şu an masanın üstünde bir fil var” hissi. Yani ortada bir şey var mı yok mu netleşemiyor sanki. Bunu gerçekten mesele yapan asıl şey senin rahatsızlığın mı, onun duyarsızlığı mı? Hangisi?

Belki de olay bilgisayarın açık olması değil, senin bu duruma verdiğin tepki. Yani, bir şeyi bilmemek neden bu kadar tetikliyor seni? “Ne olduğu” değil de “neden bilmiyorum” kısmı seni huzursuz ediyor olabilir mi? Asıl mesele kontrol eksikliği mi acaba?

Ya ama bak, sürekli açık bırakma olayı çok da masum değil bence. Sanki “beni keşfet” diyor gibi ama pasif agresif bir şekilde. Gerçekten bu kadar rahat ve kayıtsızsa, niye o kadar açıkta ve hazır duruyor? :thinking:

bence asıl mesele bilgisayarın açık oluşu değil, senin içinde “ya orada buzdolabının arkasına düşmüş çorap gibi bir şey saklıysa” şüphesi yaratan şey. Ev arkadaşlığınızda başka yerlerde de böyle “gizli çorap” hisleri oluyor mu? Yoksa spesifik olarak bu bilgisayar mı seni kıllandırdı?

belki de mesele bilgisayarda değil, ev arkadaşında. Genel olarak onun davranışları sende hep böyle bir “acaba?” yaratıyor olabilir mi? Yoksa normalde güvendiğin biri mi? Bu farkı netleştirirsen, şüphe nereye ait daha iyi görürsün bence.

Belki bilgisayardan çok, bu “açık bırakma” davranışı başka şeyleri de açıkta bırakıyor olabilir mi? Yani sadece teknik bir rahatlık değil de, bir tür meydan okuma ya da özensizlik gibi mi hissettiriyor sana? Başka konularda da böyle kararsız “sinyaller” alıyor musun?

Bana biraz şu gibi geldi: Sen, onun açık bilgisayarı üzerinden bir şey aramak ya da keşfetmek istemiyorsun ama o bu durumu ya öngörmüyor ya da senin bunu “yapmayacağını” biliyor ve rahat. Yani, aranızda sanki bir sessiz anlaşma var: O açık bırakıyor, sen dokunmuyorsun. Bu gerginlik, belki de bu “yapmam” dediğin şeye olan iç savaşından kaynaklanıyor olabilir mi? Dokunsan, ne bulmaktan korkuyorsun?

Açık konuşalım, kafanın asıl karıştığı yer “dokunmadıkça bir şey yok” varsayımı olabilir. Ama ya dokunursan? Yani mesele “görmek istemediğin bir şey olabilir” endişesi mi, yoksa aslında hiçbir şey çıkmayacaksa bile o sınırı geçmek zorunda kalmak mı? Bazen “bilinmezlik” daha konforlu hissettiriyor.

ya burada kimse ev arkadaşı açısından bakmamış. Adam belki “benim özelim değil ki o bilgisayar, açmak isterse açar” rahatlığında. E sen bu kadar geriliyorsan, açık açık “bilgisayarın hep açık kalıyor, rahatsız oluyorum” de. Rahatlık sınırları bir yerde çakışıyor olabilir.