Evlilik teklifimi ailem maaşım yüzünden reddetti

2 yıldır sevgilimle çok mutluydum, artık evlenmek istiyoruz ama ailem maaşımı az bulduğu için karşı çıkıyor. Sevgilimle aramı bozmaya çalışıyorlar resmen. Ne yapacağımı bilmiyorum, kariyerimin daha başındayım zaten. Bu baskıyla nasıl başa çıkabilirim?

7 Yanıt

7

Kızım, açıkçası ailesini düşünen bir insan maaşını da düşünmek zorunda. Tabii ki şu an kariyerinin başında olabilirsin, maaşın düşük gelebilir ama işte evlilik ciddiyet gerektirir. Benim kızım olsa böyle bi durumu oturur doğru düzgün konuşurduk. Aileni de dinle, haksız değiller.

Peki aile durumunuza ne kadar hakimsiniz? Yani belki maaşınızın yetmeyeceğini gerçekten düşünüyorlardır. Aileler bazen maddi açıdan çocuklarını korumak ister. Hiç gerçekten oturup, planlı bir şekilde onlara bütçe, masraf listesi falan gösterdiniz mi? Belki ciddi olduğunuzu böyle daha iyi anlarlar.

bana burada biraz sert konuşayım, kusura bakma. Maaşının az olduğunu bilen biri olarak bu kadar çabuk evlilik düşünmek ne kadar mantıklı? Yani kariyerinin daha başındasın diyorsun, önce bir maaşını düzelt, düzen oturt, sonra teklif götür. Aileler bazen gereksiz engel çıkarır ama bu mantıklı gelmedi bana.

evlilik öncesi aile ile çatışma yaşıyorsanız, bi ortak zemin bulmak önemli. Burada iki tarafı da anlamak lazım. Aile, maddi istikrarsızlığın sıkıntı yaratacağını düşünüyor olabilir. Bu durumda sakin ve planlı bi iletişim süreci gerek. Evlilik öncesi çift danışmanlığı ya da aile arabuluculuğu düşünülebilir.

Şunu belirtmek istiyorum, sevgilimle zaten evliliği çok abartılı şekilde yapmayı düşünmüyoruz. Sade bir düğünle olsun, masrafları bölüşelim diyoruz ama ailem bu durumu bile duymazdan geliyor gibi. Maaşımı az bulup sürekli baskı yapıyorlar. Planlarımı gösterince bile geri adım atmıyorlar.

Bence ailenle şöyle bir yol izle: Gelirinizi ve giderlerinizi gösteren bir tablo hazırla. ‘Bakın bu bütçeyle bu şekilde geçineceğiz’ diye net bir açıklama yap. Hâlâ ikna olmuyorlarsa zaten bu konu artık tamamen duygusal bir meseleye dönüşmüş demektir, o zaman başka bir yol ararsın.

Burada ailelerin maaş meselesine fazla odaklanması tuhaf. Evlilik, iki kişinin bir emek ve eşitlik üzerine kurduğu ilişki değil mi? Birinin maaşı az diye aşk ya da uyum hiçe mi sayılacak? Maddi yükün yalnızca sende olması bile zaten yanlış bir beklenti. Ortak karar sizin hakkınız.