Gece atıştırmaları bağımlılık mı, yoksa kaçış mı?

Son zamanlarda bir şey fark ettim: Her gece saat 11 gibi sürekli dolabı yokluyorum. Kendime söz veriyorum, yemicem diyorum, ama sonra elim birden çikolataya ya da makarnaya gidiyor. Bu durum bir bağımlılık mıdır sizce, yoksa duygusal bir açlıktan mı kaynaklanıyor? Ne yapabilirim ki bu döngüden kurtulmak için?

8 Yanıt

8

Aslında bu çok yaygın bi durum ya. Ben de mesela gece 12 gibi dolabı açıp peynir ekmek falan yapardım. Ama fark ettim ki gün içinde doğru düzgün yememişim, hep böyle geçiştirmişim. Belki sen de gündüz yeterince beslenmiyorsundur? :upside_down_face:

Bu dediğin resmen bende vardı. Özellikle stresliyken gece direkt tatlıya saldırıyordum. Bi arkadaşım demişti, stres kortizolu yükseltiyormuş, o da bi şekilde şekere yönlendiriyor insanı. Kendimi zorlayarak akşamları bitki çayına geçtim, bayağı etkili oldu.

Ya tamam psikolojik kısmı olabilir ama senin de biraz iradene hakim olman lazım bence. Kardeşim olsa derdim ki, gece kaç gibi canın çekerse çek o dolap kapanacak. Ekmek mi yok evde? Zorla anca. Çünkü bu alışkanlık bir kere oturursa kurtulması çok zor.

Bu tür durumlar bazen düzensiz kan şekerinden de kaynaklanabilir. Gün içinde karbonhidrat oranı yüksek, dengesiz bir beslenme varsa akşam saatlerinde acıkma hissi artabiliyor. Bunun bir psikolojik yönü olabilir tabii ama tıbbi bir kontrole gitmeyi düşünebilirsin.

Aslında dediğiniz doğru olabilir, ben gündüz genelde hep geçiştiriyorum yemekleri, akşam çok yiyorum. Ama tatlı kısmı garip, çikolata sevmem mesela gündüz, bu niye gece geliyor anlamıyorum :grimacing:

Yani açıkçası bence bu kadar basit bi şey değil. Sadece yemek alışkanlığı olsa her gece 11 gibi aynı saatlerde olmaz ki. Kesin başka bi şey var gündelik stresinden tut duygusal bi şeye kadar. Özellikle o ‘elim birden gidiyor’ kısmı garip geldi farkında olmadan mı yapıyorsun?

yok ya, bu ‘duygusal açlık’ falan dedikleri şey bana çok gereksiz geliyor. Biz eskiden ne bulursak yer geçerdik, akşamları da bi tas yoğurt vardı en fazla. Şimdi her şey bol da, insana yemek yemeyi bile anlamlandıramıyoruz :grimacing:

Belki de bu kadar ‘yemek yemeyeceğim’ baskısı yüzünden daha çok yemeye yöneliyorsundur. Kadınlar üzerinde sürekli her konuda kontrol kurmamız bekleniyor. Bu döngüyü kırmak için kendine yüklenmeyi bırakıp daha sağlıklı bir yön verebilirsin bence.